Kuka ostaa taideteoksia ja miksi?

Kuka tahansa voi ostaa taideteoksen ja ripustaa sen seinälleen. Taiteesta nauttimiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tai väärää tapaa, vaan jokainen voi tehdä omasta elinympäristöstään miellyttävän ja itsensä näköisen taiteen avulla. Kyseessä voi yhtä hyvin olla graafinen tusinaprintti Ikean kaltaisesta huonekaluketjusta tai vaihtoehtoisesti uniikki taideteos paikallisesta taidegalleriasta.

Taideteosten ostamisella voi olla suurikin merkitys ihmisen elämässä – joko sijoitusmielessä tai puhtaasti siksi, että sen katseleminen saa hyvälle tuulelle ja inspiroi.

Miksi taidetta ostetaan?

Mikäli päätät sijoittaa tavanomaista suuremman summan taiteeseen, on sinun aivan aluksi selvitettävä itsellesi, miksi taide kiinnostaa ylipäätään. Kun joku ostaa taideteoksen taidegalleriasta, on siihen aina olemassa jokin syy. Jotkut keräilevät taidetta, toiset puolestaan kokevat vahvaa yhteyttä johonkin tiettyyn teokseen ja joillekin suurimpana syynä on halu sijoittaa.

Rakkaus taidetta kohtaan

Useimmat ostavat kotiinvietäväksi galleriasta teoksen, joka puhuttelee tavalla tai toisella. Monet keräilijätkin hankkivat tietynlaisia taideteoksia puhtaasti sen mukaan, mikä näyttää omaan silmään hyvältä tai mikä herättää tuntemuksia. Suurin syy taiteen ostamiseen on toisin sanoen rakkaus taidetta kohtaan.

Taiteeseen sijoittaminen

Koska taideteoksen arvoa ei voi suoranaisesti arvioida samaan tapaan kuin vaikkapa autoa, on etenkin galleriassa taideteosta ensimmäistä kertaa ostavan syytä pohtia ostostaan tarkkaan. Kannattaa muistaa, että vaikka monet sijoittavatkin taiteeseen, ei taideoteoksen arvon kehittymisestä tulevaisuudessa voi koskaan olla varma. Sen vuoksi on suositeltavaa sijoittaa taiteeseen vain sellainen rahasumma, jonka suhteen on valmis ottamaan riskejä. Harvemmin käy toki niin kuin kävi Banksyn kuuluisalle Ilmapallotyttö-teokselle, mutta tulevaa on vaikea arvioida.

Jos taidetta ostaa paitsi omaksi silmänilokseen, myös siksi, että toivoo teoksen arvon kasvavan ajan myötä, ei ostettavaksi kelpaa mikä tahansa taideteos. On olemassa paljon upeaa taidetta, joka ei valitettavasti nouse rahallisessa arvossaan ajan kuluessa. Mikäli tietämys taiteesta ja taiteeseen sijoittamiesta on vähäistä, kannattaa siinä tapauksessa lähestyä taiteen asiantuntijaa ja kysyä neuvoa sijoittamisen suhteen.

Mitä taideteos maksaa?

Usein taidetta ostavat joutuvat tilanteeseen, jossa taideteokselle asetettua arvoa on verrattava siihen, kuinka korkeassa arvossa sitä itse pitää. Monet ostavat kotiinsa grafiikkaa, veistoksia tai maalauksia, mutta sikaa säkissä ei kannata ostaa, vaikka taiteen hinnan arvioiminen onkin usein todella haastava tehtävä.

Taideteoksen arvoa arvioidessa on syytä selvittää sen tehneen taiteilijan taustoja. Onko kyseessä tunnettu taiteilija vai harrastajatasoinen taiteilija? Onko taideteoksella aikaisempia omistajia, vai oletko itse teoksen ensimmäinen ostaja? Mitä työvälineitä tai materiaaleja taideteoksen tekemiseen on käytetty? Jos puhutaan erittäin tunnettujen taiteilijoiden teoksista, saattaa myös esimerkiksi teoksen arvoon heijastua se, millä aikakaudella tai missä vaiheessa taiteilijan elämää teos on syntynyt.

Loppujen lopuksi taidegalleriassa taideteokseen kiinnitetty hintalappu ei koskaan ole tuulesta temmattu. Taiteilija tai joku muu taideteoksen hinnan määritellyt henkilö on varmasti pohtinut teoksen arvoa ja siihen käytettyä aikaa ja materiaaleja, joiden perusteella hinta on kohdillaan. Onkin ostajasta kiinni, onko teos hankkimisen väärti.

 

Share This Page

Comments are closed.